Twee jonge wolven op worldtour

Roos/ juni 30, 2019/ Nieuws

Al een paar jaar mag ik als voorzitter van het bestuur een bijdrage leveren aan One Worldcitizens: een internationaal netwerk van jonge mensen die ideeën delen en ondernemen om de 17 Global Sustainable Development Goals te bereiken in 2030.

Dit doen we samen, vanuit dagelijkse actie, om basisbehoeften zoals schoon drinkwater, onderwijs en gezondheid voor iedereen voor elkaar te krijgen. Dit gebeurt door en mét de jongeren zelf, zodat zij zelf werk kunnen maken van een mooiere wereld.  Een beweging waarin iedereen aan mee kan doen. Vanuit lokale hubs die vervolgens weer internationaal verbonden zijn. De kennis en ideeën worden gedeeld om elkaar verder te helpen.  

Vrijdag 28 juni was er een bijzondere bijeenkomst van de OWC Global Goals hub in Eindhoven. We namen afscheid van Alice Korsch en Alberto Andrade Juarros. Zij gaan een jaar lang op wereldreis om te onderzoeken hoe mensen werk maken van een duurzame leefstijl. In een jaar tijd zullen zij ca. 10 landen op 5 verschillende continenten bezoeken en zullen zij aan ongeveer 14 projecten meewerken.

Vorig jaar zomer hebben Alice en Alberto samen ook al een bezoek gebracht aan Augustine: een bijzondere en jonge community leider in Marsabit in Kenya. Ik heb Augustine zelf ontmoet gesproken. Hij vertelde over het gebrekkige onderwijs, het vervuilde drinkwater, de positie van meisjes en vrouwen in zijn dorp, de gespannen verhoudingen tussen de verschillende dorpen en zijn (bijzondere!) initiatieven om mensen te verbinden en te laten samenwerken. Maar pas toen ik de situatie door de ogen van Alice en Alberto zag, besefte ik de ernst en de urgentie van de situatie daar en de noodzaak van al het werk dat Augustine en de andere jongeren in Marsabit verrichten om onderwijs, schoon drinkwater en een duurzame toekomst in eigen land op te bouwen.  

Alice en Alberto zijn in mijn ogen mensen die in staat zijn om de wereld te veranderen. Zij praten niet alleen over verandering, Zij ondernemen actie en kiezen nu niet voor het gebaande pad zoals een vaste baan, een eerste koophuis of het krijgen van kinderen. Zij gaan op pad om verschillende initiatieven over de hele wereld te bezoeken, mee te werken aan lopende projecten en om ons te laten via hun berichten en vlogs hoe jonge mensen over de hele wereld werk maken van hun toekomst. Zodat we er van kunnen leren en nieuwe manieren ontdekken hoe we onze levens duurzamer kunnen vormgeven: zelfvoorzienend, onafhankelijk, betekenisvol en internationaal verbonden.

Ik wens Alice en Alberto een hele mooie reis en heel veel bijzondere avonturen.

Hun verhalen zijn te volgen via

Instagram @able2sustain

Facebook @able2sustain

Youtube Able2sustain

Website www.able2sustain.com


Wil je reageren of heb je vragen? Klik dan hier om contact op te nemen

Share this Post