De Groene Plaatsmakers veelbelovend door!

Roos/ augustus 28, 2020/ Nieuws

De jeugd heeft de toekomst! En daarom hebben wij met NFH een aanpak ontwikkeld om samen met jongeren de leefomgeving groener en gezonder in te richten. Met ‘De Groene Plaatsmakers’ zijn we door naar de tweede ronde van het innovatiefonds van de GGD Hart voor Brabant!  

De afgelopen jaren is de kwalitatief goede en groene leefomgeving steeds prominenter op de maatschappelijke agenda gekomen. De relatie tussen een groene leefomgeving en de gezondheid van inwoners wordt breed erkend. Maar in de praktijk blijkt het soms lastig om de werelden van de leefomgeving en (publieke) gezondheid bij elkaar te brengen. Factor W en Nature for Health hebben een aanpak ontwikkeld die hierin verandering brengt: het vergroenen en gezonder maken van de leefomgeving met ‘De Groene Plaatsmakers’. 

In onze aanpak brengen we de verschillende domeinen, maatschappelijke partners, ondernemers én de doe-kracht van de jeugd bij elkaar. Daarbij sluiten we aan bij de maatschappelijke beweging waarin jonge mensen wereldwijd laten zien en horen hoe belangrijk de verbinding tussen mens en natuur is. Zij maken zich zorgen over de toekomst van onze aarde, het klimaat, het milieu, de natuur en hun gezondheid.

Samen met jongeren gaan we lokaal aan de slag: zij zijn de Groene Plaatsmakers. We verkennen met hen waar zij meer groen willen, op welke plekken in hun eigen stad, wijk of dorp. Willen zij een groene plek om elkaar te ontmoeten, te sporten, te ontspannen of gewoon ter decoratie van de wijk?  Is het een plek waar iedereen gebruik van kan maken of willen zij specifiek voor ouderen, kleine kinderen of voor hun eigen leeftijdsgroep iets creëren? Hierbij werken we samen met beleidsmakers, lokale ondernemers, onderwijs, zorg en welzijn op het gebied van gezondheid, natuur en omgeving.  

De aanpak resulteert in een actieplan dat mét jongeren samen is gemaakt en mét hun samen wordt uitgevoerd. Geen theoretische beschouwingen, maar vooral op zoek naar hoe we ideeën en initiatieven in de praktijk verder kunnen helpen. Op deze manier leveren jongeren een actieve en zinvolle bijdrage aan een gezonde, groene en klimaat adaptieve woonomgeving. Met duurzaam effect voor de gezondheid en de kwaliteit van het groen!

Share this Post