In gesprek met Teun Meulepas

Alle kinderen een fiets!

Door Marielle Hornstra en Roos Sohier

 

 

Van Amsterdam naar Kaapstad

30 minuten. Langer was het niet. 30 minuten ruzie tijdens een 6 maanden durende fietstocht van Amsterdam naar Kaapstad. Duizenden kilometers zaten zij in 2015 op de fiets en spraken onderweg met jongeren over een duurzame, inclusieve en gezonde wereld. De stem en ideeën van jongeren uit alle landen waar ze doorheen fietsen, namen zij mee naar de Verenigde Naties. Buiten dat half uur viel er geen onvertogen woord op een reis die met momenten alles behalve gemakkelijk moet zijn geweest. Het schetst de vriendschap en de energie tussen Teun Meulepas (33) en Jilt van Schayik (28).

 

 

Hoe krijg je de wereld aan het fietsen?

Dit jaar storten de twee mannen zich in een nieuw avontuur: Biky Met dezelfde positiviteit en drive  die zo kenmerkend is voor hun samenwerking willen zij ervoor zorgen dat ieder kind in Nederland fietst. Teun vertelt “eigenlijk zijn wij geen fanatieke fietsers, maar de fiets is een oplossing voor heel veel vraagstukken. Als we allemaal fietsen worden we gezonder, zijn we mobieler en het is goed voor het milieu. Het idee voor Biky ontstond tijdens hun fietstocht naar Zuid-Afrika. Ze zagen kinderen met overgewicht, wegen vol files, dikke lagen smog en stapels oude autobanden die gedumpt worden in Afrikaanse landen. De vraag ‘hoe krijg je de wereld aan het fietsen’ liet hun niet meer los.

Biky is de kinderfiets die meegroeit. Met een abonnement op Biky heeft je kind op iedere leeftijd een veilige en toffe fiets. Om te spelen en om mee naar school te gaan. Gemakkelijk voor ouders, gezond en leuk voor kinderen. En ook handig voor gemeenten, gezondheidsprofessionals, jeugd- en wijkwerkers: voor kinderen die in armoede opgroeien kunnen zij een abonnement afsluiten. Zodat alle kinderen een mooie stoere fiets kunnen hebben. In Nijmegen fietsen al kinderen op een Biky en in andere steden zijn de plannen in een vergevorderd stadium. De ambitie is om alle kinderen in Nederland – nee, de hele wereld – op de fiets te krijgen.

De eerste stap zetten en ideeën delen

Waar begin je als je zulke dromen hebt? Teun: “Het is het een kwestie van de eerste stap zetten. Veel mensen laten het er bij zitten als ze er over na gaan denken. Daar zit het verschil met hoe wij dat doen.” Jilt en Teun denken beiden in mogelijkheden en hebben vertrouwen in een goede uitkomst. En als het niet goed komt, dan lukt het wel op een andere manier. “Everything will be okay in the end. If it’s not okay, it’s not the end”.

In een bedrijfshal van de opa van Jilt, waar vroeger tractors stonden, staat nu de eerste lading Biky’s. Teun en Jilt zijn klein begonnen, in Langenboom, het dorp waar beiden op zijn gegroeid. Hun geheim zit in het gewoon gaan doen én in het delen en toetsen van hun ideeën door met iedereen die wil meedenken en doen in gesprek te gaan. Onder andere met jongeren zelf. In deze gesprekken is bijvoorbeeld het concept van een community ontstaan. Jongeren komen zelf met ideeën hoe deze Biky community vorm kan krijgen: door fietslessen aan te bieden, mee te doen aan speurtochten of door het delen van fietsverhalen. Ook als je geen Biky hebt, kun je lid worden van de club.

Sociale en duurzame verandering

De fiets als concreet middel om aan uitdagingen te werken waar de wereld voor staat. Teun is blij te merken dat door Biky ook het gesprek tussen kinderen en ouders op gang komt, dat kinderen begrijpen dat een fiets geen wegwerpartikel is. Je Biky is tijdelijk van jou, je zorgt er goed voor zodat een kind na jou er ook nog met plezier op kan fietsen.

Hun initiatief is niet onopgemerkt gebleven. Biky maakt kans op de publieksprijs van de Ignite Award. Teun en Jilt zetten volgens de organisatie met Biky échte sociale verandering in gang. Als je Teun vraagt wat hij het mooiste vindt aan Biky, laat hij met een stralende glimlach een foto zien van twee blije kinderen op een fiets. “Als wij Biky niet bedacht hadden, zaten deze twee nu niet op de fiets”.

Naschrift: helaas hebben Teun en Jilt na een aantal maanden moeten besluiten om met Biky te stoppen. Maar wij zijn er van overtuigd dat deze twee mannen nog met een heel goed ander idee komen. Zij hebben vele lessen geleerd met het opzetten van deze onderneming. Een bak aan ervaring om met een volgend initiatief aan de slag te gaan!

Benieuwd naar waar wij Jilt en Teun van kennen? In 2013 sprak Jilt op ons TEDxYouth@Brabantlaan podium met Together we can change the world en in 2015 was de eer aan Teun met  Hundreds of stories

Dit interview is één van de activiteiten van Factor W en Healthworx  in het kader van onze pledge Alles is Gezondheid. Lees hier meer.